MALAJSIE NEBO SINGAPUR - KDE SE LÉPE VAŘÍ?

Pokud chcete rozdmýchat nacionalistické vášně mezi obyvateli Malajsie a Singapuru, zeptejte se jich, čí kuchyně je lepší. Problémy můžou nastat také když, řekněme Malajec, na výletu v cizině narazí na stánek se singapurskou kuchyní nabízející speciality jako char kuey teow, bak kut teh nebo nasi lemak (jedná se o jídla oblíbená mezi Malajci i Singapurci). Je velice pravděpodobné, že dojde k hádce o to, zda je pokrm dobře připraven a které kultuře vlastně patří.

V tomto případě je však nesprávné obviňovat některou ze stran, že od druhé nějaký nápad uloupila. Malajce a Singapurce totiž spojuje historie regionu i tradice. V 60. letech dokonce krátce žili v jedné zemi. Navíc v kulinární tradici Malajsie a Singapuru najdete prvky původem z Číny, Indie, Thajska, Portugalska a různých jiných oblastí a etnických skupin. Na pokrmy v této části světa mají vliv také náboženská přesvědčení – třeba muslimští Malajové nejedí vepřové, hinduisté zase hovězí. V poslední době se do singapurské společnosti vmísila také filipínská kuchyně, snad proto, že v Singapuru dlouhodobě pracuje a žije hodně Filipínců.

Která kuchyně je tedy lepší? Singapurská nebo malajská? V čem spočívá rozdíl?

Jídla obou zmíněných zemí jsou uznávana za jedna z nejchutnějších na světě. Existuje jeden důvod proč je singapurská kuchyně ve světě známější než malajská. Obyvatelé Singapuru dokážou svoji kuchyni uvést na světový trh důvtipnějším a chytřejším způsobem. Na rozdíl od Malajců kladou větší důraz na svou kuchyni jako nedílnou součást turistické propagace země v zahraničí. Na turisticky atraktivních lokalitách od Londýna po Bombaj, Hong Kong nebo Bangkok, všude narazíte na restaurace podávající singapurská jídla.

Malajci však vášnivě brání svou národní kuchyni a přicházejí s důležitým argumentem. Singapurci totiž podle nich nevaří z původních přísad a jsou v tomto ohledu tolerantnější a shovívavější. Tradiční malajské pokrmy zpravidla obsahují více cukru, mastných olejů a koření. Oba národy se také víceméně shodnou, že singapurská kuchyně má jinou, méně intenzivní chuť. Musí totiž dodržovat přísnější zdravotní normy stanovené tamější vládou.

Výběr jídel, která vám budou chutnat víc, je samozřejmě na vás a vaších chutích. Pokud máte možnost zkusit obě tyto kuchyně udělejte to! Třeba na výletu do Kuala Lumpur.

Autor: Adam Vitoš


Úvodní stránkaKalendář 2019ČlánkyFotogaleriePrůvodce dle zájmuPrůvodce dle abecedyObecné informace

© 2013 malajsie-travel.cz

Navštivte další zajímavé destinace:
Srí Lanka
Vietnam
dovolenou v Malajsii doporučujeme u CK Nirvana Travel

Váš e-mail
Text
Kontaktujte nás